您好,欢迎来到叨叨游戏网。
搜索
您的当前位置:首页安徽省教师公开招聘小学英语-16

安徽省教师公开招聘小学英语-16

来源:叨叨游戏网
安徽省教师公开招聘小学英语-16

一、Ⅰ.单项选择(总题数:15,分数:15.00)

1.China is planning to build ______ new station in ______ South Pole for scientific research in 5-15 year\"s time. A.the; the B.a; the √ C.the; / D.a; /

解析: 考查冠词。station不是特指某一个,而是泛指其中一个车站,所以前面应该加不定冠词a;South Pole是专有名词,是独一无二的,所以前面应该加定冠词the,表示特指。故选B。

2.Generally speaking, the air pollution in cities is more serious than ______ in the country. A.ones B.one C.that √ D.those

解析: 考查代词。对比结构中出现的重复名词用that或those代替,排除A、B。that代替单数可数名词或不可数名词,those代替可数名词复数,the air pollution是不可数名词,所以用that代替。 3.It is suggested that you use specific strategies ______ your way of learning. A.getting over B.making for C.turning into D.fitting into √

解析: 考查动词短语辨析。get over“克服,从……中恢复过来”,make for“走向,前往;有利于”,turn into“(使)变成,成为”,fit into\"适合,融入”。句意为“建议你采用适合你学习方式的具体策略”。D项最符合语境。

4.If you need more information, please contact us ______ telephone or e-mail. A.in B.on C.by √ D.for

解析: 考查介词辨析。by“通过,用,经由”,与后面的“telephone or e-mail”搭配,表示“通过电话或者邮件”,符合题意。其他三项均不符合。

5.In the long run it is far cheaper to ______ the needs of poor people than to ignore them. A.require B.meet √ C.address D.satisfy

解析: 考查惯用搭配。meet the needs of sb为惯用搭配,意为“满足某人的需要”,符合句意。 6.I wonder what has happened to Annie. She ______ have been here by now. A.shall B.can C.should √ D.need

解析: 考查情态动词。句意为“我怀疑Annie出了什么事,她本应该现在就在这的”。should have done“本来应该……”,符合题意。

7.There is no evidence ______ he was on the site of the murder. A.where

B.which C.that √ D.how

解析: 考查同位语从句。根据句意“没有他在谋杀案现场的证据”可知,从句不缺少任何成分,因此排除A项和D项。which不能引导同位语从句,也可排除。因此只有that正确,且that不可省略。故选C。 8.She didn\"t know ______ to express her ideas in English clearly in public. A.which B.why C.how √ D.what

解析: 考查疑问词与不定式结构。疑问词who, what, which, when, where和how后加不定式可构成一种特殊的不定式短语。它在句中可以作主语、宾语、表语和双宾语等。本题是该结构作宾语的情况。故选C。 9.—I can\"t work out this problem. —______. Let\"s ask the teacher. A.So can I

B.Neither can I √ C.So do D.Nor do I

解析: 考查部分倒装。so, neither/nor倒装结构,表示前面所说的情况也适用于后者或者前面否定的情况也适用于后者,其结构是so/neither/nor+助动词/be动词/情态动词+主语。根据“Let\"s ask the teacher”可知后者也不能解决这个问题。A、C表示肯定,故排除。另外,倒装结构中的动词要根据前一句来判断,故选B。

10.Many people applied for the post, several of ______ just graduated from college. A.whom √ B.which C.them D.who

解析: 考查非限定性定语从句。分析句子可知这里应该填入表示人的关系代词,且介词后的关系代词应用宾格形式,所以用关系代词whom引导。

11.______ is reported that it was in the street that the accident happened. A.As B.It √ C.What D.That

解析: 考查主语从句。It is reported that...=As is reported, It是形式主语,that后面的句子才是真正的主语(that引导主语从句)。这个句型可以翻译为“据报道,……”。 12.—I\"m so sorry for stepping on your foot. A.That\"s all right √ B.You didn\"t hurt me at all C.No, it was my fault D.Yes, don\"t worry about it

解析: 考查交际用语。根据习惯表达,That\"s all right用来回答道歉,意为“没关系”。

13.When he was a student, he would get up early and work late into night, believing \"______\". A.Never too late to learn

B.Never count your chickens until they are hatched C.The early bird catches the worm √ D.Everyone has his feet of clay

解析: 考查英语谚语。句意为“当他仍是个学生的时候,他早上很早起床并工作到很晚,坚信______”。Never too late to learn“活到老学到老”,Never count your chickens until they are hatched”‘别

高兴太早了”,The early bird catches the worm“早起的鸟有虫吃”,Everyone has his feet of clay“人人都有弱点”。根据句意,故选C。 14.All words contain a ______. A.root √ B.bound morepheme C.prefix D.suffix

解析: 考查词根知识。词根是单词的基础,无法再分割成更小的单位。所有的单词都会包含一个词根。故选A。

15.Eliot\"s poem, \"The Waste Land\is mainly concerned with the ______ of a modern civilization. A.social corruption B.spiritual breakup √ C.physical breakup D.religious corruption

解析: 考查英美文学。《荒原》是托马斯·艾略特(1888—1965)的成名作和影响最深远的作品,表达了西方一代人精神上的幻灭,被认为是西方现代文学中具有划时代意义的作品。

二、Ⅱ.完型填空(总题数:1,分数:15.00)

Something happened today that made me realize how much love I have in my house and I am so thankful for it.

My husband used to work in a bank but during the crisis he 1 his job. The economy wasn\"t good and he hadn\"t many 2 to get another bank job. We were hoping and 3 that he would be offered a position.

He got a job and it brought us a feeling of 4 . We were able to 5 our mortgage and buy our groceries; but money was still very 6 , so he found another job making deliveries from Monday to Thursday. He has been working so hard that I wanted to make it an extra 7 Christmas this year. I wanted our house to be filled with 8 —I didn\"t want anybody to be 9 this year. I finally got round to getting the Christmas tree out yesterday and I worked all day to make the house look 10 . When my husband came home at 8 p.m. he looked 11 . Seeing the house he broke up the biggest smile, grabbed me and gave me a huge 12 . Then he apologized for not being able to help me. He said he knew it was hard on me because he didn\"t get 13 and he was grateful that I had not complained. He was apologizing for working so hard to feed us and keep a 14 over our heads! He was doing two jobs that made much less than his previous job and coming home exhausted. I had no words to tell him how much I loved him and how 15 I was of him and that he was such a great husband and father and provider for us.

With this amount of love in our house—we will always have more than \"enough\". A.resigned B.escaped C.improved D.lost √

解析: 考查动词辨析。由but可知这里表示转折,又由“during the crisis”可知由于经济危机,她的丈夫失去了工作,lose job表示失去工作。 A.excuses B.options √ C.plans D.disadvantages

解析: 考查名词辨析。由“The economy wasn\"t good”可知要找到一份新的工作并不容易,即她的丈夫没有很多选择再找到一个银行的工作。 A.praying √ B.crying

C.waiting D.hesitating

解析: 考查动词辨析。由语境可知,应该是期待并祈祷找到一份新的工作,故选praying。 A.loss B.pride √ C.danger D.wonder

解析: 考查名词辨析。因为丈夫找到了工作,所以妻子应该开心,pride“自豪”,与作者的心境相符。 A.pay √ B.spend C.expend D.enjoy

解析: 考查惯用搭配。pay mortgage“还贷款”,其余三项与mortgage不搭配,故选A。 A.tough B.comfortable C.tight √ D.dirty

解析: 考查形容词辨析。虽然她丈夫找到了工作,但是钱仍是很紧张的。tight“拮据的,缺钱的”,故选C。 A.natural B.colorful C.regularly D.special √

解析: 考查形容词辨析。由语境可知,妻子因为丈夫工作很劳累,希望让他过一个特别的圣诞节,special表示“特别的”。 A.energy B.sunshine C.company D.excitement √

解析: 考查名词辨析。excitement“令人兴奋的事物”,energy“能量;活力”,sunshine“阳光”,company“陪同”。因为前面说是一个很特别的圣诞节,所以要让房子充满惊喜。故选D。 A.alone √ B.charming C.confused D.surprised

解析: 考查形容词辨析。alone“孤单的”,charming“迷人的”,confused“困惑的”,surprised“惊喜的”。因为空格前有didn\"t,所以这里应填入表示消极含义的词,alone符合文意。 A.decorated B.neat C.splendid D.festive √

解析: 考查形容词辨析。decorated“装饰的”,neat“整洁的”,splendid“辉煌的”,festive\"喜庆的,欢乐的”。因为是过圣诞节,所以应该是“喜庆的,欢乐的”。故选D。 A.exhausted √ B.lively C.humorous D.childish

解析: 考查形容词辨析。exhausted“疲惫的”,lively“生动的”,humorous“幽默的”,childish“孩子气的”。丈夫工作了一天,直到晚上八点才回来,可想他一定是疲惫的。

A.surprise B.hug √ C.suitcase D.glimpse

解析: 考查名词辨析。从语境可知,丈夫给她一个大大的“拥抱”,所以填hug。 A.in √ B.off C.over D.around

解析: 考查动介搭配。get in“参与”,get off“起飞,下车”,get over“克服,恢复”,get around“逃避,说服”。根据语境,应选A。 A.secret B.smile C.roof √ D.faith

解析: 考查惯用搭配。keep a roof over our heads“使我们有栖息之地”,符合文意。 A.economical B.capable C.proud √ D.worth

解析: 考查固定搭配。be proud of“以……为骄傲”,此处是妻子在表达自己对丈夫的爱,以丈夫为骄傲。

三、Ⅲ.阅读理解(总题数:0,分数:0.00) 四、A (总题数:1,分数:8.00)

We find that bright children are rarely held back by mixed-ability teaching. On the contrary, both their knowledge and experience are enriched. We feel that there are many disadvantages in streaming (把……按能力分班) pupils. It does not take into account the fact that children develop at different rates. It can have a bad effect on both the bright and the not-so-bright child. After all, it can be quite discouraging to be at the bottom of the top grade!

Besides, it is rather unreal to grade people just according to their intellectual ability. This is only one aspect of their total personality. We are concerned to develop the abilities of all our pupils to the full, not just their academic ability. We also value personal qualities and social skills and we find that mixed-ability teaching contributes to all these aspects of learning. In our classrooms, we work in various ways. The pupils often work in groups: this gives them the opportunity to learn to cooperate, to share, and to develop their leadership skills. They also learn how to cope with personal problems as well as learning how to think, to make decisions, to analyze and evaluate, and to communicate effectively. The pupils learn from each other as well as from the teacher.

Sometimes the pupils work in pairs; sometimes they work on individual tasks and assignments, and they can do this at their own speed. They also have some formal class teaching when this is appropriate. We encourage our pupils to use the library, and we teach them the skills they need in order to do this efficiently. An advanced pupil can do advanced work; it does not matter what age the child is. We expect our pupils to do their best, not their least, and we give them every encouragement to attain this goal.

(1).In the passage the writer\"s attitude towards \"mixed-ability teaching\" is ______. A.critical B.questioning C.approving √ D.objective

解析: 本题问的是作者对“mixed-ability teaching”的态度是什么。从文中第一段第一句和第二句便可快速得出明确的答案。“We find that bright children are rarely held back by mixed-ability teaching. On the contrary, both their knowledge and experience are enriched”这两句话指出聪明孩子的发展并没有因为“mixed-ability teaching”而被阻碍,相反,聪明孩子的知识和经验都丰富起来了。文章第三句话说明按能力分班会有很多的不利影响,从反面论证了作者对于“mixed-ability teaching”的态度是支持的。因此,答案选C。

(2).By \"held back\" the writer means \"______\". A.made to remain in the same classes B.forced to study in the lower classes C.drawn to their studies D.prevented from advancing √

解析: hold back意为“隐瞒,控制,阻碍,犹豫不决”,根据文章第一句话和第二句话可以看出此处hold back意为“阻止”,prevent from正合此意。“mixed-ability teaching”对于聪明孩子并未阻止也就是说“mixed-ability teaching”并未阻止聪明孩子的发展,所以答案为D。

(3).The writer argues that a teacher\"s chief concern should be the development of the student\"s ______.

A.personal qualities and social skills B.total personality √

C.learning ability and communicative skills D.intellectual ability

解析: 题目问的是作者坚决主张一位教师主要应该关心学生哪方面的发展。由concern和development可以定位到文章第二段第三句“We are concerned to develop the abilities of all our pupils to the full, not just their academic ability.”我们要关注学生所有方面能力的发展,并不仅仅是学术上的能力。由第二段第二句“This is only one aspect of their total personality”可以得到学生所有方面的能力即“total personality”,因此答案为B。

(4).The writer\"s purpose in writing this passage is to ______.

A.argue for teaching bright and not-so-bright pupils in the same class √ B.recommend pair work and group work for classroom activities C.offer advice on the proper use of the library

D.emphasize the importance of appropriate formal classroom teaching

解析: B、C、D项均为混班教学的一些具体作法,不能以偏概全,因此不能说是作者写此文的目的。作者在文章中列举了一些事例来说明按能力编班的弊端,同时也提出了混合编班的好处,因此,A项应是作者写此文的目的。

五、B (总题数:1,分数:8.00)

Drunken driving, sometimes called America\"s socially accepted form of murder, has become a national epidemic. Every hour of every day about three Americans on average are killed by drunken drivers, adding up an incredible 350,000 over the past decade.

A drunken driver is usually defined as one with a 0.10 blood alcohol content or roughly three beers, glasses of wine or shots of whisky drunk within two hours. Heavy drinking used to be an acceptable part of the American alcohol image and judges were lenient in most courts, but the drunken slaughter has recently caused so many well-publicized tragedies, especially involving young children, that public opinion is no longer so tolerant.

Twenty states have raised the legal drinking age to 21, reversing a trend in the 1960s to reduce it to 18. After New Jersey lowered it to 18, the number of people killed by 18 to 20-year-old drivers more than doubled, so the state recently upped it back to 21.

Reformers, however, fear raising the drinking age will have little effect unless accompanied by educational programs to help young people to develop \"responsible attitudes\" about drinking and teach them to resist peer pressure to drink.

Tough new laws have led to increased arrests and in many areas already, to a marked decline in fatalities. Some states are also penalizing bars for serving customers too many drinks. As the fatalities continue to occur daily in every state, some Americans are even beginning to speak well of the 13 years\" national prohibition of alcohol that began in 1919, which President Hoover called the \"noble experiment\". They forget that legal prohibition didn\"t stop drinking, but encouraged political corruption and organized crime. As with the booming drug trade generally, there is no easy solution.

(1).Which of the following sentences best concludes the main idea of this passage? A.Drunken driving has caused numerous fatalities in the United States. B.It\"s recommendable to prohibit alcohol drinking around the United States. C.The American society is trying hard to prevent drunken driving. D.Drunken driving has become a national epidemic in the United State. √

解析: 本文主要讲的是酒后驾车在美国很泛滥,成为美国社会的一个难以解决的社会问题。D项最能概括本文大意。

(2).Which of the following four drivers can be defined as an illegal driver? A.A sixteen-year-old boy who drank a glass of wine three hours ago. √ B.An old lady who took four shots of whisky in yesterday\"s party. C.A policeman who likes alcohol very much. D.A pregnant woman who drank a beer an hour ago.

解析: 根据第三段第一句可知美国的二十个州已经把合法饮酒的年龄提高到21岁,改变了60年代把合法饮酒年龄降到18岁的风潮。所以“16岁的男孩饮酒后开车是非法的”。故选A。

(3).In reformers\" opinion, ______ is the most effective way to stop youngsters from drinking alcohol.

A.raising the legal drinking age from 18 to 21 B.forcing teenagers to obey disciplines

C.developing young people\"s sense of responsibility √ D.pressing teenagers to take soft drinks

解析: 根据第四段可知专家认为通过教育措施来培养年轻人对饮酒负责任的态度并教导他们如何去抵抗同伴饮酒的压力是更有效的方式。故选C。

(4).The rule that only people above 21 years of age can drink ______. A.is a new law promoted by the twenty states B.had been once adopted before the 1960s √

C.has been enforced since the prohibition of alcohol D.will be carried out all over the country

解析: 根据第三段最后一句中的“upped it back to 21”可知60年代以前合法饮酒的年龄是21岁。

六、C (总题数:1,分数:8.00)

The process of perceiving others is rarely translated (to ourselves or others) into cold, objective terms. \"She was 5 feet 8 inches tall, had fair hair, and wore a colored skirt.\" More often, we try to get inside the other person to pinpoint his or her attitudes, emotions, motivations, abilities, ideas, and characters. Furthermore, we sometimes behave as if we can accomplish this difficult job very quickly—perhaps with a two-second glance.

We try to obtain information about others in many ways. Berger suggests several methods for reducing uncertainties about others; who are known to you so you can compare the observed person\"s behavior with the known others\" behavior, observing a person in a situation where social behavior is relatively unrestrained or where a wide variety of behavioral responses are called for, deliberately structuring the physical or social environment so as to observe the person\"s responses to specific stimuli, asking people who have had or have frequent contact with the person about him or her, and using various strategies in face-to-face interaction to uncover information about another person—question, self-disclosures, and so on.

Getting to know someone is a never-ending task, largely because people are constantly changing and the methods we use to obtain information are often imprecise. You may have known someone for ten years and still know very little about him. If we accept the idea that we won\"t ever fully know another person, it enables us to deal more easily with those things that get in the way of accurate knowledge such as secrets and deceptions. It will also keep us from being too surprised or shocked by seemingly inconsistent behavior. Ironically, those things that keep us from knowing another person too well (e.g. secrets and deceptions) may be just as important to the development of a satisfying relationship as those things that enable us to obtain accurate knowledge about a person (e.g. disclosures and truthful statement).

(1).According to the passage, if we perceive a person, we are likely to be interested in ______. A.what he wears B.how tall he is C.how happy he is √ D.what color he dyes his hair

解析: 根据第一段“More often, we try to get inside the other person to pinpoint his or her attitudes, emotions, motivations, abilities, ideas, and characters”可知,我们很少根据多高、染什么颜色的头发、穿什么衣服去认识一个人,而更多的是通过他的内在去判断,因此答案为C。

(2).We may have known someone for ten years and still know very little about him because ______. A.we don\"t accept the idea that we might never fully know another person B.we often get information in a casual and inexact way √ C.we pay more attention to other people\"s motivations and emotions D.we often have face-to-face conversation with him

解析: 由第三段可知,我们可能认识一个人十年了,但是还对他所知甚少,因为我们获取信息的方式通常是不准确的,“because people are constantly changing and the methods we use to obtain information are often imprecise”,B项是对imprecise的同义转述。

(3).There are things that we find preventing us from knowing others. These things are ______. A.disclosures B.deceptions √ C.stimuli D.interactions

解析: 我们发现有一些东西阻碍我们认识别人,根据第三段最后一句“...those things that keep us from knowing another person too well(e.g. secrets and deceptions)”可知,B为正确答案。 (4).This passage mainly concerns ______. A.the relationship between people B.the perception of other people √ C.secrets and deceptions of people D.people\"s attitudes and characters

解析: 本文分别讲了how to perceive others, methods of perceiving others, factors preventing us from knowing others。B项最具有概括性,故选B。

七、Ⅳ.翻译(总题数:1,分数:10.00)

1 Perseverance does not always mean sticking to the same thing forever. 2 It means giving full concentration and effort to whatever you are doing, right now! 3 It means doing the tough things first and looking downstream for gratification and rewards. 4 It means being happy in your work, but hungry for more knowledge and progress. 5 It means making more calls, going more miles, pulling more weeds, getting up earlier in the day and always being on the look out for a better way of doing what you\"re doing.

__________________________________________________________________________________________ 正确答案:()

解析:毅力并不总是意味着永远坚持做同一件事。

__________________________________________________________________________________________ 正确答案:()

解析:它意味着无论做什么事情,你都要立刻全心投入、竭尽全力。

__________________________________________________________________________________________ 正确答案:()

解析:它意味着先做艰苦的工作,再去期待随之而来的满足和回报。

__________________________________________________________________________________________ 正确答案:()

解析:它意味着开心地工作,渴望更多的知识和进步。

__________________________________________________________________________________________ 正确答案:()

解析:它意味着多打几个电话、多走几里路、多除草、早起床,意味着总是寻求更好的方式去做你在做的事情。

八、Ⅴ.书面表达(总题数:1,分数:20.00)

16.自信是理想之帆,自信是成功之船。请以“How to Develop Students\" English Learning Confidence?”为题,用英文阐述你的理解和认识。 注意:词数不少于150。 (分数:20.00)

__________________________________________________________________________________________ 正确答案:() 解析:[参考范文]

How to Develop Students\" English Learning Confidence?

According to a survey, one of the reasons for some of the primary school students quit learning English is that they lack confidence. This fact shows that confidence is of importance in learning English. Thus, how to develop students\" English learning confidence is vitally important to both students and teachers.

As is known, self-confidence is accompanied by will and courage. Those who have confidence do not find learning English difficult because they believe they can learn it well and use it as much as possible.

Therefore, it is necessary for a teacher to raise students\" confidence in learning English. First, give them more encouragement when they learn new knowledge, embolden them if they are shy to speak English. Second, give students more praise instead of blame if possible. Students should be applauded for their courage. Third, turn teacher-centered teaching approach to learner-centered teaching approach and let students develop their learning initiative.

九、Ⅵ.教学设计(总题数:1,分数:20.00)

17.请根据所提供的教学材料,用英文完成以下教学设计任务。(设计意图可用中文表示) 1.确定本节课的知识与能力目标。

2.根据所设定的知识与能力目标,设计Presentation环节的教学活动,并对设计意图加以说明。 3.根据所设定的知识与能力目标,设计Consolidation环节的教学活动,并对设计意图加以说明。 4.板书设计。 教学材料:

词组:do some reading, do sports, collect stamps, play computer games 句型:What\"s your hobby? I like... (分数:20.00)

__________________________________________________________________________________________ 正确答案:()

解析:1. (1)Knowledge objective:

Students can master the phrases \"do some reading, do sports, collect stamps, play computer games\" and the new sentence pattern \"What\"s your hobby? I like...\"

(2)Ability objective:

By the end of the class, students can ask others\" hobbies and introduce their hobbies to others. 2. Presentation (20min)

(1)Teaching \"do some reading, do sports\"

(Teacher reads a book.) T: What am I doing? Yes, I am reading. I am doing some reading. I often do some reading on Sundays. Do you often do some reading?

Teacher writes \"read, do some reading\" on the blackboard. Then leads students to say some sentences, such as \"I can read. I often read. We do some reading on Sundays\". The teacher uses the same way to teach the phrase of \"do sports\".

设计意图:边做动作边介绍,加深学生的直观印象;引导学生造句,以巩固新单词和短语。 (2)Teaching \"collect stamps\"

T: (Teacher takes out some stamps) Look! What are these? They are stamps. I like stamps. I collect stamps after school.

The teacher writes \"collect stamps\" on the blackboard and leads students to read and use this phrase.

T: If you want to write a letter of thanks to your friend, what will you write? Talk with your partner.

Teacher makes a short summary of students\" discussion.

设计意图:在从知识目标出发,讲授短语的同时,也重视情感态度的培养,以邮票引出感谢信,进而树立学生的感恩意识。

(3)Teaching \"play computer games\"

Teacher asks students if they like playing computer games after class and writes the phrase \"play computer games\" on the blackboard. Then he/she asks students to read the phrase after the tape and talk about their favorite computer games with their partners.

设计意图:以学生感兴趣的话题切人,调动学生参与的积极性,在轻松的氛围中学习新知。 (4)Teaching \"What\"s your hobby?\"

T: When you want to know someone\"s hobby, you can use this sentence \"What\"s your hobby?\". (Teacher writes the sentence on the blackboard.)What\"s your hobby? S1: Reading.

T: Great. You can also say \"I like reading\" or \"Reading is my hobby\". Now make a dialogue with your partner.

Two minutes later, teacher asks three pairs to show their dialogues. 设计意图:运用讲授法向学生讲授新知,使学生全面、准确地掌握句型。 3. Consolidation (15min) (1)T: What\"s your hobby? S1: I like... S2: ...is my hobby.

设计意图:通过师生对话,练习句型与短语,了解学生的爱好。 (2)Group Discussion

Teacher divides students into six groups, and asks them to talk about their own hobbies. After the discussion, teacher asks some students to introduce their hobbies to others. 设计意图:通过生一生小组问答,练习对话,在练习听说的同时,培养学生的合作交流能力。 (3)Guessing the hobby

Teacher asks several students to do the actions about their hobbies and other students guess. S1: Guess! What\"s my hobby? S2: Is your hobby swimming? S1: No.

S2: Is your hobby skating?

S1: Yes, you are right. Skating is my hobby.

设计意图:通过游戏的形式让学生在具体的语境中练习新句型,能有效提高学生的记忆能力,调动学生学习的主动性和积极性,活跃课堂气氛。 4.Blackboard Design

十、Ⅶ.教学案例分析(总题数:1,分数:16.00)

18.下面是一篇小学英语活动课的教学步骤,请用中文从以下两个方面进行简要评析。 1.教师角色;

2.文化意识目标的落实。 教学过程: Step 1 Free talk

First, let\"s sing a song: Month song.

There are many pictures about holidays in the song. Today we are going to learn how to make a newspaper on holidays. What holiday do you know?

(学生谈论节日以及相关的习俗,说说都准备了哪些关于这个节日的图片或文字。教师对于学生不是非常了解的节日做补充说明,或者提问与节日相关的问题,并现场收集学生准备好的图片和文字,为后面做报纸作准备)

Step 2 Introduce Thanksgiving

T: OK, today is Thanksgiving. Do you want to know more about Thanksgiving? Here\"s a short video. Let\"s watch. Listen carefully. Now, can you say something about Thankgiving?

S: People usually eat turkeys, pumpkin pies and apple pies. They usually watch the Thanksgiving parades and football games. Step 3 Make a newspaper

T: OK, Thankgiving is very important in the USA, just like Mid-autumn Festival in China. People usually have a big dinner with their families and friends. I want to make a newspaper on Thanksgiving. Who can come and help me?

(请3个学生上台一起做报纸。边贴边讲,询问这3个学生的意见,为其他学生作示范。) Would you like to make a newspaper like this?

Here are some tips. First, speak in English and help each other. And you should say something about your newspaper after you finish it.

(学生6人一组做海报,教师进行现场指导和交流。小组讨论完毕把所有的海报贴在黑板上,让每一组上台介绍自己的海报。) Step 4 Assign homework

1. Introduce your newspaper to your friend.

2. Surf the Internet and try to learn more about holidays. (分数:16.00)

__________________________________________________________________________________________ 正确答案:()

解析:1.该教师在教学活动中组织学生唱歌、进行自由讨论,并组织学生动手制作等,体现了教师作为促进者、组织者和引导者的作用。但是,教师既是教学活动的设计者和组织者,又是学生学习效果的评估者。作为评估者,教师有两项任务:纠正学生错误与组织反馈信息。在步骤二、三之后,教师对学生的活动没有进行有效的反馈,不能体现其作为评估者的作用。

2.这节活动课较好地落实了文化意识目标。首先,本课的设计注重培养学生的跨文化意识。教师从歌曲导入,引出主题holidays,不同月份有不同节日,教师先简单介绍学生已知的节日,再引出对Thanksgiving的介绍。通过教师的介绍,让学生对这个节日有所了解,为后面的制作节日报纸的活动奠定基础。其次,本课的设计注重培养学生跨文化交际的能力。教师引导学生对中外的节日进行详细的介绍,使学生进一步熟悉这些节日。在此基础上制作节日报纸,使学生能有意识地归纳整理所学知识,培养学生获取、整合信息的能力以及扩大他们的文化视野。做好报纸后,教师安排学生互相交流,有效地促进了学生对中外文化的了解。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- gamedaodao.net 版权所有 湘ICP备2024080961号-6

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务