阅读理解推理判断题专练(四) 文章来源或读者对象类
A
(2017〃辽宁省部分重点高中第三次联考)
Those who claim bananas are fattening argue that bananas cause the body to make lots of insulin (胰岛素), and insulin causes fat growth.
How much insulin we produce is related to how fast food becomes sugar in our bloodstream. How can you know if food makes a lot of sugar quickly? The glycemic index (血糖指数), or GI rating tells us. Foods with GI scores above 75 are considered highGI foods, leading to faster sugar development. Bananas have a GI of 62, which is considered low.
Weight loss can be a struggle for anyone, but it is especially hard for diabetics (糖尿病患者). A study looked at how the starch from unripe bananas affected the weight of a group of obese diabetics. After four weeks of a diet high in bananas, diabetics lost significantly more weight than on a control diet. They also saw improvements in insulin sensitivity from the banana diet.
What's more, bananas have been shown to cut risks of strokes, diabetes and cancers (Bananas are the most powerful fruit for lowering the risk of kidney cancer.). Bananas are also a rich source of fiber, which has been shown to help weight loss. Bananas that still have some green on the skin are even higher
in fiber.
Skins from green bananas can be taken and, after removing the stem and dark tip, cut into small pieces 2 - 3 inches long and 1/2 inch wide. These pieces can be made into a tea or added to a dish. When you eat the skins, be sure you are eating organic bananas. The flesh of regular bananas is low in pesticides, but the skins are not.
【解题导语】 本文反驳了“吃香蕉会使人发胖”这一错误观点,告诉大家香蕉不会使身体分泌很多胰岛素而导致脂肪增加,相反,香蕉对身体健康有着诸多好处。
1.What conclusion can we draw from Paragraphs 1 & 2? A.Bananas are likely to make people fat. B.Insulin determines the amount of sugar. C.LowGI foods can turn into sugar more slowly. D.The faster the food becomes sugar, the less insulin. 解析:C 考查推理判断。根据第二段中“How can you know if food makes a lot of sugar quickly? The glycemic index (血糖指数)... faster sugar development”可知,血糖指数高的食物往往能更快地转化成糖分,反之,血糖指数低的食物转化成糖分的速度较慢。故选C。
2.What does the author say about bananas? A.Including bananas in diets is good for health. B.Bananas can cure people suffering kidney cancer. C.Eating organic bananas protect people from strokes. D.Bananas' abundant fiber improves insulin sensitivity.
解析:A 考查推理判断。根据文章第三段中的“diabetics lost significantly more weight than on a control diet. They also saw improvements in insulin sensitivity from the banana diet”及第四段的“bananas have been shown to cut risks of strokes, diabetes and cancers... weight loss”可知,香蕉可以帮助人们减肥,也能降低人们患中风、糖尿病及癌症的风险,由此可得出这样的结论:将香蕉列入日常饮食对人们的健康有益,故选A。
3.What is discussed in the last paragraph? A.The use of banana skins. B.The benefits of banana skins. C.The importance of banana skins. D.The ways of choosing organic bananas.
解析:A 考查主旨要义。根据最后一段的内容尤其是“... can be made into a tea or added to a dish”可知,本段主要讲的是香蕉皮的用途。故选A。
4.In which section of a newspaper can we read this passage? A.Education. B.Health. C.Culture. D.Science.
解析:B 考查推理判断。纵观全文可知,香蕉不仅有助于减肥,还能降低人们患中风、糖尿病及癌症的风险,而且香蕉皮也有用处。由此可知,本文最有可能出现在报纸的健康专栏。故选B。
B
(2017〃贵州贵阳普通高中高三监测考试试卷)
The dining room and cocktail bar is warm and traditional — an escape from the subzero degrees, but still letting our
ice and surroundings take center stage. Sourcing our ingredients from the local area, we serve delicacies like reindeer, moose and berries prepared by welltrained head chef Alexander Meier and his team. Choose from the menu or prebook one of our specially crafted dining experiences — chef's table, ice dining or the wilderness dinner.
Icehotel was ranked the top restaurant in Kiruna and top three in Swedish Lapland in White Guide 2016, Scandinavia's most comprehensible restaurant guide.
The international kitchen group and head chef Alexander Meier, who trained at the twostar restaurant Le Béarn, put an international practice to the local ingredients sourced from the region's rivers, mountains, marshes and forests. The beautiful Torne River ice adds an element to your dinner in the shape of table decoration, dishes or bowls.
We have fixed dinner seating times and recommend you make table reservations at least three weeks in advance (December to April).
Book a table:+46(0)980-66800. For group arrangements and menus.
We have listed example dishes from our menu below hours & sittings:
Winter 10 November - 18 November Winter 19 November - 11 April Breakfast 7 - 10 am
Breakfast 7-10 am Lunch buffet 11:30 am -2:30 pm Lunch buffet 11:30 am - 2:30 pm Dinner 6 - 10 pm (sittings at 6, 7:30 and 9) *9 o'clock sitting Nov. 10 - Dec. 16 Spring 12 April - 5 June Breakfast 7 - 10 am Summer 6 June - 31 August Breakfast 7 - 10 am Lunch buffet 11:30 am - 2:Lunch buffet 11:30 am - 2:30 pm 30 pm Dinner 6 - 10 pm (sittings at Dinner 6 - 10 pm (sittings at 6,7:30) 6,7:30) 【解题导语】 本文主要对一家餐厅及其菜品和就餐时间安排做了介绍。
5.What does the underlined word “delicacies” most probably mean?
A.ingredients B.menus
C.wilderness dinners D.delicious foods
解析:D 考查词义猜测。根据第一段中画线词后的例子“reindeer,moose and berries prepared by welltrained head chef Alexander Meier and his team”可推知,画线词指的是该主厨准备的美味菜品,故选D。
6.What is the purpose of the text? A.To advertise a restaurant. B.To describe an arrangement.
C.To recommend some foods. D.To comment on a restaurant.
解析:A 考查目的意图。根据全文内容尤其是最后三段的内容可推知,本文是一个餐厅的广告,故选A。
7.Which of the following time can be suitable for the 9 o'clock sitting?
A.19 December - 11 April. B.10 November - 16 December. C.12 April - 5 June. D.6 June - 31 August.
解析:B 考查细节理解。根据图表中“*9 o'clock sitting Nov. 10 - Dec. 16”可知,此处应选B。
8.Where does the text probably come from? A.A science textbook. B.A news report. C.A travel guide. D.A tourist map.
解析:C 考查推理判断。根据全文内容可知,本文是对一家餐厅的推介,由此可推知,本文可能选自旅游指南,故选C。
C
(2017〃东北三省四市教研联合体高考模拟试卷二)
Ophelia and the Marvelous Boy by Karen Foxlee
Type:Fantasy Storyline:
When Ophelia moves to a strange city where it never stops snowing, she discovers a boy locked away for 75 years in a museum. She must help the boy before the Snow Queen freezes the world.
Along the way, Ophelia learns how to believe in things she cannot see.
Targeted readers:
People who like fairy tales would enjoy this book. A Hundred Horses by Sarah Lean Type: Mystery Storyline:
The wooden horse Nell brings along during her visits to her aunt and cousins is stolen by a girl named Angel. As Nell finds out Angel's true identity, a bond grows between them and a group of 99 horses. Word has it that the 100th horse is magical. But where is it? Nell doesn't know, but Angel might know.
Targeted readers:
Kids who like animals and nature will be sure to find this book exciting.
How to Catch a Bogle by Catherine Jinks Type: Fantasy Storyline:
Birdie is an orphan who is good at trapping monsters with her singing voice. She is the only goblin (小妖精) hunter in the world. When kids go missing, it's up to her to figure out why.
Targeted readers:
Anyone who is looking for monsters will take great pleasure in this book.
I Even Funnier: A Middle School Story by James Patterson and Chris Grabenstein
Type: Fiction Storyline:
After a car accident Jamie loses his family, and then he moves in with his aunt, uncle and his cousin Stevie, whose basic aim is to trick Jamie. But Jamie keeps having a positive attitude and running after his goals. He was recently honored the Funniest Kid Comic of New York State.
Targeted readers:
This book would be great for anyone who is fond of humorous books.
【解题导语】 本文是一篇应用文。文章介绍了四本书籍,提供了每本书的名称、作者、种类、故事情节和目标读者。
【难句分析】 The wooden horse Nell brings along during her visits to her aunt and cousins is stolen by a girl named Angel.
分析:这是一个复合句。The wooden horse后是省略了关系代词that或which的定语从句,主句谓语is stolen是一般现在时的被动语态,named Angel为过去分词短语作定语,修饰girl。
译文:Nell去拜访姨妈和表兄妹期间带着自己的木马,它被一位叫Angel的女孩偷了。
9.Which writer tells a story about a girl saving a boy? A.Karen Foxlee. B.Sarah Lean. C.Catherine Jinks.
D.James Patterson and Chris Grabenstein.
解析:A 考查细节理解。根据文章对第一本书的简介,尤其是第二句“She must help the boy before the Snow Queen freezes the world”可知,在冰雪女王冰冻世界之前Ophelia必须帮助那个男孩逃离,Ophelia and the Marvelous Boy的作者是Karen Foxlee,故选A。
10.Nature lovers may take interest in ________. A.Ophelia and the Marvelous Boy B.A Hundred Horses C.How to Catch a Bogle
D.I Even Funnier: A Middle School Story
解析:B 考查细节理解。根据第二本书对目标读者的描述“Kids who like animals and nature will be sure to find this book exciting”可知,喜欢动物和自然的孩子一定会发现这本书令人兴奋,故第二本书A Hundred Horses符合要求,即B项正确。
11.Who went through life challenges without losing heart? A.Ophelia. B.Nell. C.Birdie. D.Jamie.
解析:D 考查细节理解。根据文章对第四本书的简介的“But Jamie keeps having a positive attitude and running after his goals”可知,Jamie在失去父母寄居在亲戚家时依旧保持积极的态度,追求自己的梦想,故选D项。
12.In which section of a newspaper can we find such a passage?
A.Fashion. B.Literature.
C.Business. D.Local news.
解析:B 考查推理判断。根据文章是对四本书的介绍可知,这篇文章可能来自报纸的文学版块,即B项正确。
干扰项分析:A项“时尚”,C项“商业”,D项“当地新闻”,都和文章介绍的书籍没有关系。
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- gamedaodao.net 版权所有 湘ICP备2024080961号-6
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务